top of page
IMG_0195.jpg

Откријте нашу околину.

Градови
IMG_0195.jpg

Прњавор

Прњавор је град и општина на сјеверу Босне и Херцеговине. У граду живи око 18.000 људи, а у општини у целини добрих 38.000. 

Град је на надморској висини од 175 метара надморске висине. Кроз општину Прњавор протиче река Укрина. Општина такође укључује већи део планине Љубић, по којој је локални фудбалски клуб ФК Љубић добио име. 

Derventa.jpg

Дервента

 

Дервента је град са око 25.000 становника на сјеверу Босне и Херцеговине. 

Пре рата у Босни, Дервента је била индустријски град који је делимично уништен. После рата, већина фабрика није поново почела са радом. Велики послодавци недостају, градским пејзажом доминирају неке обновљене куће из социјализма и новоизграђени кафићи и мала предузећа.

banja-luka--74381-1.jpg

Бања Лука

 

Бања Лука је град на сјеверу Босне и Херцеговине и сједиште владе Републике Српске. У граду је сједиште српске православне и римокатоличке епархије и Универзитета у Бањој Луци. Са око 185.000 становника, Бања Лука је најмногољуднија општина у Босни и Херцеговини и њен други највећи град.

Знаменитости и подручја за рекреацију
Osovica2.jpg

Манастир Осовица

Горња Лепеница и Сеферовци, на територији општине Србац, у планини Мотајица. Први помен манастира Осовица потиче из 1330. године и сачуван је на отиску манастирског печата.

Манастир Осовица припада Реду највећих светих из Републике Спрске.

Kulasi.jpg

Бања Кулаши

Бања Кулаши изграђена је поред извора са врло лековитом и јединственом високо алкалном сулфидном - олигоминералном хипотермалном водом од 27 - 28 ° Ц, која је бактериолошки потпуно стерилна са константним квалитетом и невероватно високом пХ вредности од 11,75, а према тренутним информацијама је толико познат у Европи, поред овог извора,  позната су само још два и још 4 на свету, што је укупно 6 извора термоминералне воде сличног квалитета!

BanjaLuka.jpg

Катедрала Христа Спаситеља

Саборни храм Христа Спаситеља је српска православна саборна црква, Бања Лука. Катедрала се налази у центру града недалеко од градске куће.

Катедрала Христа Спаситеља обновљена је у складу са оригиналом од 1993. до 2004. године, након што су катедралу српског православног тројства, која је овде стајала, уништили хрватски усташки фашисти током Другог светског рата. То је катедрала Епархије бањалучке, Српске православне цркве и посвећена је Исусу Христу Спаситељу.

bottom of page